De gedragsregels zijn essentieel om een veilige, respectvolle en sportieve omgeving te creëren voor alle leden, inclusief spelers, coaches, scheidsrechters, vrijwilligers en supporters. Deze regels zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat iedereen de waarden van de sport respecteert en naleeft. Door het naleven van deze gedragsregels, dragen we allemaal bij aan een positieve en plezierige ervaring voor iedereen binnen de vereniging. Hieronder zijn voor de vijf hoofdpunten aangegeven wat wij als vereniging als gedrag verwachten.
Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van één of meerdere personen wordt aangetast.
Van grensoverschrijdend gedrag is in het bijzonder sprake wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende, sociaal onveilige of kwetsende situatie wordt gecreëerd of wordt ervaren. De ervaring van de sporter is daarbij leidend. Dit wil zeggen: zodra een sporter zegt ongewenst gedrag te ervaren, dan nemen we deze uiting serieus. Naast een sporter kunnen andere personen uit de sportomgeving ook grensoverschrijdend gedrag ervaren.
Globaal gezien onderscheiden we een aantal soorten grensoverschrijdend gedrag:
Ook bij Zoebas kan grensoverschrijdend gedrag plaatsvinden en dat heeft veel impact op de betrokkene(n), op de vereniging én op het sportplezier van betrokkenen.
Meldt dit bij je trainer/coach, de Technische Commissie of het bestuur. Is dit niet mogelijk of vindt je dat lastig dan kan je binnen Zoebas altijd contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon voor een luisterend oor en doorverwijzing naar het juiste meldpunt. De vertrouwenscontactpersoon van de vereniging heeft een lijn met het bestuur van de vereniging, maar zal nooit zonder jouw toestemming je gegevens doorgeven. Het bestuur is verantwoordelijk voor de sociale veiligheid binnen de club.
Als laatste optie is het nog mogelijk een melding anoniem te doen. Dit kan bij de NBB, via SpeakUp NBB, of bij het Centrum Veilige Sport Nederland via SpeakUp CVSN. Bij een anonieme melding kunnen we met je meedenken hoe de situatie gestopt kan worden. Het in behandeling nemen of opvolgen van een melding is wel moeilijker bij een anonieme melding.