• Gedragsregels

    De starting 5 van Zoebas

    De gedragsregels zijn essentieel om een veilige, respectvolle en sportieve omgeving te creëren voor alle leden, inclusief spelers, coaches, scheidsrechters, vrijwilligers en supporters. Deze regels zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat iedereen de waarden van de sport respecteert en naleeft. Door het naleven van deze gedragsregels, dragen we allemaal bij aan een positieve en plezierige ervaring voor iedereen binnen de vereniging. Hieronder zijn voor de vijf hoofdpunten aangegeven wat wij als vereniging als gedrag verwachten.

    1 - Algemene Gedragsregels

    Respect en Sportiviteit

    • Iedereen binnen de vereniging behandelt elkaar met respect, ongeacht leeftijd, geslacht, achtergrond of vaardigheidsniveau. Dit betekent dat beledigingen, pesten en discriminerend gedrag niet worden getolereerd.
    • Spelers en coaches tonen sportiviteit zowel op als naast het veld. Dit omvat het aanmoedigen van teamgenoten, het respectvol omgaan met tegenstanders en het accepteren van beslissingen van scheidsrechters zonder te klagen.
    • Fair play is de basis van al onze activiteiten en wedstrijden. Dit houdt in dat eerlijk spel en integriteit altijd voorop staan, zelfs als het resultaat van de wedstrijd op het spel staat.

    Veiligheid en Gezondheid

    • Alle leden houden zich aan de veiligheidsvoorschriften tijdens trainingen en wedstrijden. Dit omvat het dragen van geschikte kleding en schoenen het volgen van de aanwijzingen van coaches en trainers.
    • Het gebruik van beschermende uitrusting is verplicht waar nodig. Dit kan bijvoorbeeld het dragen van kniebeschermers en enkelbrace's omvatten om blessures te voorkomen.
    • Er wordt aandacht besteed aan een gezonde levensstijl, inclusief voeding en rust. Leden worden aangemoedigd om een uitgebalanceerd dieet te volgen, voldoende water te drinken en voldoende slaap te krijgen om hun prestaties en welzijn te optimaliseren.

    2 - Voor Spelers

    Training en Wedstrijden

    • Spelers komen op tijd voor trainingen en wedstrijden en melden zich af bij verhindering. Dit toont respect voor de tijd en moeite van coaches en teamgenoten.
    • Er wordt verwacht dat spelers zich optimaal inzetten tijdens trainingen en wedstrijden. Dit betekent dat ze hard werken, zich concentreren en hun best doen om zich te verbeteren.
    • Respect voor de tegenstander, scheidsrechters en teamgenoten staat voorop. Spelers dienen altijd beleefd te zijn, zelfs in het heetst van de strijd, en rivaliteit mag nooit omslaan in vijandigheid.
    • Er worden niet meer materialen gebruikt dan voor de sportbeoefening nodig is. Tijdens de wedstrijd hebben alleen de spelende teams ballen in gebruik. Ballen die niet meer nodig zijn worden tijdens de training veilig naast het veld neergelegd. Tijdens de wedstrijden worden alle ballen die niet gebruikt zijn opgeborgen in het ballenrek of kist.
    • De teams die als eerste thuis spelen helpen komen op tijd en helpen met het opbouwen van de zaal. De teams die als laatste spelen ruimen de zaal op en laten deze leeg en schoon achter. Dit geldt ook voor de kleedkamers.

    Kleedkamers en Faciliteiten

    • Kleedkamers en andere faciliteiten worden netjes gehouden en respectvol gebruikt. Dit betekent dat afval gescheiden wordt opgeruimd, eigendommen van anderen worden gerespecteerd en vandalisme wordt vermeden.
    • In de sportzaal wordt niet gegeten en/of alcohol genuttigd.
    • Het is verboden om alcohol of drugs te gebruiken binnen de faciliteiten van de vereniging. Dit is om de veiligheid en gezondheid van alle leden te waarborgen en een goede rolmodel functie te vervullen voor jongere spelers. Alcohol mag alleen genuttigd worden in de Zoebar door personen die de daarvoor benodigde wettige leeftijd hebben.

    3 - Voor Coaches

    Leiderschap en Voorbeeldgedrag

    • Coaches fungeren als rolmodellen en tonen voorbeeldgedrag zowel binnen als buiten het veld. Dit betekent dat ze altijd professioneel, geduldig en ondersteunend zijn, en dat ze de waarden van de vereniging uitdragen.
    • Ze zorgen voor een positieve en motiverende sfeer voor alle spelers. Coaches moeten aanmoediging en constructieve feedback geven om de ontwikkeling van spelers te bevorderen.

    Opleiding en Ontwikkeling

    • Coaches blijven zich professioneel ontwikkelen en volgen relevante cursussen en trainingen. Dit zorgt ervoor dat ze op de hoogte blijven van de nieuwste technieken en methoden binnen de sport.
    • Ze werken aan de individuele en teamontwikkeling van de spelers. Dit omvat het opstellen van trainingsschema's die zijn afgestemd op de behoeften van elke speler en het team als geheel.

    4 - Voor Scheidsrechters

    Neutraliteit en Onpartijdigheid

    • Scheidsrechters handelen altijd neutraal en onpartijdig. Ze moeten beslissingen nemen op basis van de spelregels zonder voorkeur voor een van de teams.
    • Ze respecteren de regels van het spel en handhaven deze consistent. Dit betekent dat scheidsrechters goed op de hoogte moeten zijn van de regels en deze eerlijk moeten toepassen.

    Communicatie

    • Scheidsrechters communiceren duidelijk en met respect naar spelers en coaches. Duidelijke en respectvolle communicatie helpt verwarring te voorkomen en bevordert een positieve sfeer op het veld.
    • Ze staan open voor feedback en streven naar voortdurende verbetering. Scheidsrechters moeten bereid zijn om te leren van hun ervaringen en feedback van anderen te gebruiken om hun vaardigheden te verbeteren.

    5 - Voor Vrijwilligers en Supporters

    Betrokkenheid en Ondersteuning

    • Vrijwilligers en supporters dragen bij aan een positieve sfeer en ondersteunen de vereniging. Hun betrokkenheid en steun zijn essentieel voor het succes van de vereniging en de sportieve ontwikkeling van de spelers.
    • Ze tonen respect voor alle aanwezigen en houden zich aan de gedragsregels. Dit betekent dat ze zich onthouden van negatief gedrag, zoals schelden, beledigen of agressief gedrag.

    Veiligheid en Verantwoordelijkheid

    • Vrijwilligers zorgen voor een veilige omgeving tijdens evenementen en activiteiten. Dit omvat het toezien op de naleving van veiligheidsvoorschriften en het bieden van hulp indien nodig.
    • Supporters onthouden zich van negatief gedrag of agressie richting spelers, coaches of scheidsrechters. Positieve ondersteuning en aanmoediging zijn cruciaal om een gezonde en stimulerende omgeving te creëren voor de spelers.

    Handhaving en Sancties

    • Overtreding van de gedragsregels kan leiden tot sancties, variërend van waarschuwingen tot schorsingen. Het naleven van de regels is essentieel om de waarden en integriteit van de vereniging te waarborgen.
    • De vereniging heeft een commissie die verantwoordelijk is voor de handhaving van de regels en het opleggen van sancties. Deze commissie zorgt ervoor dat alle leden eerlijk en consistent worden behandeld bij het handhaven van de gedragsregels. Deze commissie bestaat uit een afvaardiging vanuit het bestuur en de Technische Commissie.
  • Grensoverschrijdend gedrag

    Grensoverschrijdend gedrag is elke vorm van handelen en/of nalaten dat als doel en/of gevolg heeft dat de waardigheid en/of veiligheid van één of meerdere personen wordt aangetast.

    Van grensoverschrijdend gedrag is in het bijzonder sprake wanneer een bedreigende, vijandige, beledigende, vernederende, sociaal onveilige of kwetsende situatie wordt gecreëerd of wordt ervaren. De ervaring van de sporter is daarbij leidend. Dit wil zeggen: zodra een sporter zegt ongewenst gedrag te ervaren, dan nemen we deze uiting serieus. Naast een sporter kunnen andere personen uit de sportomgeving ook grensoverschrijdend gedrag ervaren.

    Globaal gezien onderscheiden we een aantal soorten grensoverschrijdend gedrag:

    • pesten
    • discriminatie
    • seksuele intimidatie
    • bedreiging
    • belediging en mishandeling

    Ook bij Zoebas kan grensoverschrijdend gedrag plaatsvinden en dat heeft veel impact op de betrokkene(n), op de vereniging én op het sportplezier van betrokkenen.

    Krijg je te maken met grensoverschrijdend gedrag of zie je het gebeuren?

    Meldt dit bij je trainer/coach, de Technische Commissie of het bestuur. Is dit niet mogelijk of vindt je dat lastig dan kan je binnen Zoebas altijd contact opnemen met de vertrouwenscontactpersoon voor een luisterend oor en doorverwijzing naar het juiste meldpunt. De vertrouwenscontactpersoon van de vereniging heeft een lijn met het bestuur van de vereniging, maar zal nooit zonder jouw toestemming je gegevens doorgeven. Het bestuur is verantwoordelijk voor de sociale veiligheid binnen de club.

    Als laatste optie is het nog mogelijk een melding anoniem te doen. Dit kan bij de NBB, via SpeakUp NBB, of bij het Centrum Veilige Sport Nederland via SpeakUp CVSN. Bij een anonieme melding kunnen we met je meedenken hoe de situatie gestopt kan worden. Het in behandeling nemen of opvolgen van een melding is wel moeilijker bij een anonieme melding.