• Zoebas is statutair opgericht op 5 januari 1976 en gevestigd in Zoetermeer. Volgens die statuten is Zoebas opgericht met de doelstelling het beoefenen- en het bevorderen van de basketbalsport in al zijn verschijningsvormen. Zoebas is daar altijd zeer actief in gebleken. Zo zijn de verschijningsvormen van basketbal heel divers, van rolstoelbasketbal tot 3 x 3 competities, streetball en scholentoernooien. Dat laatste wordt jaarlijks door Zoebas voor de Gemeente Zoetermeer georganiseerd en is ieder jaar weer een feestje in de Lijnbaan!

    De wedstrijden van Zoebas werden in de beginjaren in de Foresloot gespeeld, maar al snel speelde Zoebas in haar “thuishonk” aan de Lijnbaan. Wist je dat er in het begin helemaal geen kantine bestond in de Lijnbaan en de gemeente, na heel veel aandringen van het toenmalig bestuur, een ruimte heeft aangelegd die wij nu kennen als de Zoebar?

    Zoebas heeft altijd getracht op een zo hoog mogelijk niveau te spelen en heeft veel in de opleidingen geïnvesteerd. En met succes! Bijvoorbeeld Peter van Paassen, top speler in Nederland en oud-international, kwam bij Zoebas vandaan.

    Het eerste herenteam van Zoebas is vanaf de beginjaren het vlaggenschip van de vereniging geweest maar gelukkig is daar verandering in gekomen.Gelukkig, want het is goed voor een vereniging als je op alle leeftijdsniveaus (heren/dames, jongens/meisjes) sterk voor de dag kunt komen.

    In het seizoen 2005-2006 is Heren I er zelfs in geslaagd om kampioen van Nederland te worden van de eerste divisie en hebben het seizoen daarop zelfs gespeeld op het een na hoogste niveau van Nederland. Dat was uniek in Nederland want Zoebas speelde met uitsluitend spelers uit de eigen opleiding!

    De laatste jaren is het eerste damesteam sterk vooruit gegaan en speelt zelfs op landelijk niveau na eerst een paar keer kampioen van Rayon West te zijn geweest. Ook de andere dames en meisjes teams laten tegenwoordig behoorlijk van zich horen.